CHUTNÁ HUDBA

Muzika k vaření
#hudba
Zpět

Dřív než se pustíte do vaření exotického jídla podle kuchařské aplikace v mobilu, navoďte si domácí atmosféru kvalitní novou mozikou.

 

THE HOT SARDINES: FRENCH FRIES AND CHAMPAGNE

Universal

FRANCOUZSKÉ HRANOLKY A LEVNÉ ŠAMPAŇSKÉ

 

Taky se vám tak často stává, že když sedíte v opravdu dobré restauraci, tak si nedokážete vybrat jedno jídlo z jídelního lístku? Nejraději byste od každého jen ochutnali a zbytek si nechali nabalit domů, abyste měli něco v ledničce pro případ, že zas budete řešit dilema, jestli je menší zlo dát si ve dvě ráno nutellu se šlehačkou nebo hořčici s kečupem… Neprozradíme vám, co je lepší, ale vysvětlíme vám, co vznikne, když nakombinujete to nejlepší z New Yorku a Paříže. Není to hamburger v bagetě ani hranolky zalité šampaňským. Je to neopakovatelná atmosféra, která je patrná z nového alba americké dixielandové formace. Divoké jihoamerické jazzové hrátky čtyřicátých let se tu prolínají s elegantními francouzskými baladami. Jedenáct písní mapujících zásadní okamžiky historie jazzu a swingu ozvláštňuje hlas herce Allana Cumminga, který se ve skladbě When I Get Low, I Get High zhostil mužského zpěvového partu.

 

Aurora Aksnes28106AURORA: ALL MY DEMONS GREETING ME

Universal

NORSKÉ PLODY MOŘE

 

Norsko je tak jako ostatní severské země obvykle zárukou velice kvalitní kuchyně a hudby, zvlášť co se přílivu severoatlantických ryb, nejrůznějších mořských potvor a mladých zpěvaček týče. Kromě rybího pudinku, „lutefisku“ a neokoukaných talentovaných hudebnic, jako jsou Marie Mena a Marit Larsen, se posluchači mohou nyní těšit i z charismatické Aurory Aksnes, která po povedeném EP přichází s první dlouhohrající deskou. Mezi dvanáct autorských skladeb vmáčkla i předělávku songu Oasis Half The World Away a získala si tak srdce nejen lačných experimentátorů, ale i konzervativních vyznavačů prověřené klasiky.

 

Irish-band-The-CorrsTHE CORRS: WHITE LIGHT

Warner Music

IRSKÝ BRAMBOROVÝ GULÁŠ

 

Jednou ze základních stavebních potravin irské kuchyně jsou bezesporu brambory. Ne že by snad Irové na jídle šetřili, ale když je sem roku 1650 přivezli, začaly se pěstovat ve velkém. Pro svou vysokou výnosnost z hektaru a relativní jednoduchost v údržbě se staly hlavní potravinou na irském stole a vedly časem i k nárůstu populace. Sourozenci Corrsovi už spolu pravděpodobně nechtěli sedět u jednoho stolu a škrábat brambory na večeři, a tak se na pár let rozešli každý svou cestou. Nekonečnou hudební pauzu jejich sourozeneckého kvarteta ale jednoho dne ukončilo nezávazné posezení u Caroline v obýváku. Bubenice tu své dvě sestry a bratra přiměla nejen k opětovnému škrábání brambor, ale také k práci na nových písních. A proto se právě letos po celých 10 letech můžeme těšit z jejich nové práce. Produkce se ujal John Shankse, který mimo jiné spolupracoval i s Kelly Clarksonovou, Michelle Brancheovou nebo Bon Jovim. Konec dobrý, brambory jsou opět na stole!

 

mitski2016MITSKI: PUBERTY 2

Dead Oceans

NEWYORSKÉ SUSHI

 

Říká se, že za jediný den v New Yorku můžete ochutnat tolik světových kuchyní, kolik se jich do vás jen vejde. Svůj americký sen tu ale prožijete jen za předpokladu, že na něj budete mít peníze. Čtvrté album z dílny brooklynské indierockové písničkářky, jež svůj japonský původ rozhodně nezapře, je melancholickým hloubáním o smyslu všedních dní. Střídmá produkce přímočarých kytar a chytlavých refrénů v kombinaci s texty o prchlivosti štěstí, zla v podobě placení nájmu, pouličních dealerů špatných drog a nenaplněných lásek připomíná chuť sladkých letních drinků, po kterých přichází bolestivá kocovina. Mitski je chutné sushi mezi přepálenými hamburgery, hotdogy a tukem nasátými hranolky. Sushi, za kterým byste klidně vyrazili pěšky z Brooklynu na Manhattan a přes Bronx zase zpátky. Sushi, které má zatraceně americkou příchuť.

 

natascha_atlasNATACHA ATLAS: MYRIAD ROAD

Bertus

VEPŘOVÝ KEBAB

 

Arabská kuchyně patří k nejpestřejším, nejvoňavějším a nejchutnějším na světě. Exotické koření, delikátní chutě, vůně kávy, orientální hudba a svůdné pohyby žen, které jídlo podávají… Tak přesně tenhle arabský naturel belgické zpěvačky s palestinsko-marockými kořeny si tentokrát vychutnáte pouze jako vkusný doplněk. Talentovaná Natacha se totiž rozhodla natočit první jazzové album a svůj osobitý výraz spojila s francouzsko-libanonským trumpetistou, skladatelem producentem Ibrahimem Maaloufem. Výsledkem je hravý jazz s dotyky worldmusic. Představte si vepřový kebab. Příjemně skandální, že?


 

Text: Veronika Kratochvílová

Zpět